Recipes and cooking

Den tornedalska matkulturen är influerad av den svenska likväl som den samiska och finska kulturen.

Under sommaren kan du köpa nybakt lingonlimpa från vårt bageri, Meän Bageri, och äta det tillsammans med en rökt sik. Våra maträtter är komponerade utifrån de råvaror och fisk som finns i området. Vad sägs om stekt sik i örtsås eller glödstekt lax? Allt serverat tillsammans med en fantastisk utsikt över den brusande forsen.

SIKSALLAD

  • 4 dl gräddfil
  • 2 dl majonnäs
  • 2 gula lökar
  • 750 g rensad rökt Kukkolasik
    (sikrom & dill)

Hacka löken och bena ur siken. Blanda alla ingredienser och garnera med exempelvis sikrom och lite dill.

SIMA

  • 10 liter vatten
  • 330 g farinsocker
  • 500 g strösocker
  • 1 fl lättöl
  • 2 citroner
  • 1 tsk jäst (inte mer)
  • 10 russin per flaska

Koka upp vatten, farinsocker, socker och lättöl tillsammans med det rivna skalet från citronerna. Skär bort det vita från citronköttet, skär citronköttet i bitar och befria det från kärnor. Blanda ned i det kokta vattnet. Låt svalna till ca 37°C. Rör i jästen och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Lägg 10 russin i varje flaska. Häll drycken i flaskorna och sätt på kork eller kapsyl. Ställ flaskorna i kyla. Siman är drickfärdig efter två dagar. Med denna jästmängd håller sig siman i ungefär två veckor i kyl.

Sima kommer från Finland. Mjöd kallas det också i Sverige. Sima finns i alla Tornedalska hem till stora högtider som Valborgsmässohelg, jul, midsommar, bröllop m.m.

KUKKOLALIMPA

  • 100 g jäst
  • 1 liter vatten 37°C
  • 2 dl äppelmos
  • 2 1/2 dl rågkross
  • 1 msk salt
  • ca 2 kg lantvetemjöl (ljust eller mörkt)

Smula jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet. Tillsätt äppelmos, rågkross och salt.

Arbeta in mjölet så att degen blir smidig och hanterbar. Låt jäsa i 30 min. Baka ut degen till 4 st limpor eller små bullar.

Lägg den på plåt att jäsa i 40 minuter. Grädda limporna i 175°C i ca 40 min. Bullar gräddas i 225°C i ca 15 minuter.

RIESKA

  • 25 g jäst
  • 2 liter kallt vatten
  • 3 liter kornmjöl
  • 2 msk salt
  • ca 1,5 liter vetemjöl

Lös upp jästen i en del av det kalla vattnet.

Häll i resten av vätskan och blanda i kornmjöl, salt så mycket av vetemjöl att degen blir smidig och hanterbar.

Brödet jäses ej utan bakas direkt ut till tunna kakor (ca 5 mm tjocka och 35 cm i diameter). Kakorna ”tärpas” först, dvs man gör ett rutmönster i brödet. Efter det naggas kakorna. Kakorna lägges på heta plåtar (utan bakplåtspapper) och gräddas i 300°C i ca 3 min. Brödet skall ha ljusbruna fläckar på ovansidan.