Bastuns historia

En beskrivande text om bastuns historia. Från wiki: Tre typer av bastu har förekommit i Sverige: envåningsbastun med en ugn utan rökgång murad på golvet med uppbyggda lavar runtom, tvåvåningsbastun, med ugnen placerad i bottenvåningen och lavarna på övervåningen, samt loftbastun, vanlig främst på Gotland, där eldstaden var placerad i bottenvåningen av smedjan/brygghuset och sedan via en rökgång ledde upp röken i en murad låda uppe på loftet. I lådan placerades de material som skulle torkas.

 

Bastutyper

Här vid Kukkolaforsen har vi en lång bastutradition med rötter i den finska bastukulturen. I och med vårt samarbete med Svenska Bastuakademien kan vi erbjuda en mängd olika bastutyper i närheten av den vackra forsen. Allt från gammal rökbastu till indiansk svetthydda och där emellan varma bad till vedeldad BYA-bastu. Hos oss kan du också hitta Sveriges största bastuaggregat. Det innehåller 2,6 ton sten och eldas med fördel med björkved.

 

Tornedalingar och bastu

För tornedalingarna är bastu något speciellt. Bastun är en viktig del av vardagslivet. Det brukar sägas att när tornedalingarna skulle etablera en ny gård så började man alltid med bastubygget. På så sätt kunde man hålla sig ren, få tid att planera och naturligtvis njuta av ångorna. Nedan kan ni se en film som är inspelad hos oss som handlar om vad bastun betyder för tornedalingen i vardagen.